fredag den 8. november 2013

Sprogudvikling for 2½ årige

Der er virkelig fart på sproget herhjemme - Storemusen er med i et 'fart på sproget' forskningsprojekt i børnehaven - det er vi vildt glade for - det starter i næste uge, hvor børnene træner sprog i bitte små grupper sammen med én voksen - de er blevet testet på alle ledder og kanter, og vi har udfyldt et spørgeskema online om vores læse og samtalevaner hjemme. Jeg er meget spændt på hvad det batter - men indtil videre har Storemusen fået styr på hvad der rimer så når man siger noget, kan hun sagtens finde på at finde et rimende ord. Samtidig har de arbejdet med rim og remser over i børneren :)

Nå men dette indlæg skulle egentlig ikke handle om storemusens sproglige udvikling - hun ønsker sig iøvrigt LEGO Fjends i julegave. Meget sødt, så det bliver ikke lige rettet [gad vide om det er i 'fart på sproget' ånden... nok ikke - men pyt skidt, som vi siger herhjemme]

En kasse fuld dejlige piger (og en masse tøj, bamser osv)
Tiller og tuller udvikler sig med kæmpe skridt sprogligt lige for tiden, og man skal passe på med ord som hundelort der glædeligt bliver gentaget og råbt ud hvis man [tiller og tuller] kan se sit snit... Ellers der kommer ord som 'melp mig' [hjælp mig] når der er noget der ikke rigtig lykkes - eller en historie om den lille hembega [mariehøne] - eller når Dinnæ [som Matilde kalder sig og bliver kaldt af Ida] skal fortælle hvad Ida laver: Dow dodt Ida nu dow [sov godt Ida, nu sove] som Ida så gør (lægger hovedet på bordet) og Dinnæ siger 'Ida dower her boar'.

Eller når vi sidder og maja [maler] - og Dinnæ siger: Ma daja dor bywmanadine - som oversat betyder mig tegner stor flyvemaskine - eller når de ser en mandahiine [mandarin], bamde [bamse] eller er sultne Ma dunden og når det sker undervejs mens vi er på tur ikke kan gå længere for ma dunden.

Det er sjovt, hvordan de bliver mere og mere børn og mindre og mindre babyer - tiden flyver, og jeg har lige sorteret alt tøj i str 92 ud og sendt det videre til anden tvillingemor. Nu har de tøj på som jeg rigtig godt kan huske, Storemusen løb rundt i... hvor vildt er det lige?! Pigerne er begyndt at lære hvordan man klipper med saks - klistre - lege med perler - og 'basteln' som vi siger herhjemme [klippe og klistre oversat for ikke tysk-talende-med-blog-læsere]... Så der sker ting og sager med pigerne, og jeg er så taknemmelig for at de landede i vores lille familie :)

God fredag derude - nyd solen!

2 kommentarer:

 1. Sprogudvikling hos de små - og store - er fantastisk. Lyder som et godt tema, de har i børnehaven. Øglen er også vildt optaget af ting, der rimer, og hun er rimelig skrap. Således kunne hun i sommer alvorligt berette, at echinacea (som vokser ved vuggestuen) rimer på IKEA. Det havde jeg ikke lige selv tænkt på, må jeg indrømme :-)

  Og hvor er det sjovt, at dine de små først lige er vokset ud af str. 92. Kom ved en fejl til at give Varanen en str. 92-skjorte på i dag, og den stumpede helt vildt. Så han er noget større end dine piger, selv om han er nogle måneder yngre. Så der er måske noget om, at væksten hos drenge og piger varierer noget :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er så fantastisk at høre den snakke sammen - høre dem udvikle sig (gårsdagens udvikling var så dumme nini, dumme mor, dumme far og dumme dida - som vi valgte at overhøre, og lade ligge...for afsenderen havde tydeligvis ikke forstået meningen...)

   Rimelig frisk rimet echinacea - IKEA (den må du få royalties for, hos Ikea - den må de kunne bruge i en ell anden sammenhæng)

   God mandag :)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...