lørdag den 24. juni 2017

Lidt om Umeå - ting at se ...

Heldigvis er der ikke kun faglighed på programmet når man er på konference. Programmet er pakket fra 8.30 til 17 med parallelle sessioner men der er heldigvis også altid mindst en udflugtseftermiddag inkluderet ligesom conference dinner også altid er en festlig aften hvor lokale traditioner og madkultur præsenteres.

Gode kollega S fik mig heldigvis overtalt til at tage på tur til Nørrbyskär da vi tilmeldte os i sin tid. Så efter oplæggene tirsdag eftermiddag tog vi på tur - i bus -  Til Norrbyskär en ø lidt udenfor Umeå... en ø som blev solgt til en lokal entreprenør for knap 100 år siden og som han forvandlede til et helt samfund med mod at arbejderne skulle arbejde på savværket hos ham. 

Det var ret vildt at høre om og se hvordan han havde gennemtænkt sit samfund i den tid hvor Sverige var allerfattigst og mange svenskere udvandrede til USA. Han betalte lige lidt mere i løb end arbejderne ville få andre steder. Der var boliger og skole til børnene. Der var fri om søndagen og kirketid. Der var sundhedssystem og læge en gang om ugen. Til gengæld måtte arbejderne ikke drikke. De var loyale. Og måtte ikke være medlem af en fagforening. 
Mere svensk kan den næsten ikke være - det skulle da lige være en kanelbullar og løfbergs lilla

Vi tog over til øen med en lillebitte færge. Fik en rundtur på dele af øen hørte historien og fik en dejlig rundvisning på savværkets museum. Manner det var spændende. På billederne neden for kan man se hvor smukt der var men også hvor stort samfundet egentlig var... 

Udsigt fra turen :)

Øen i miniature udgave - vildt ik.

Heldigvis var vejret med os. Og så fandt jeg en fin pind som jeg tog med hjem helt oppe fra Norrbyskärr - en pind som vil minde mig om den helt igennem dejlige solskinsdag S og jeg havde på øen sammen med en god stak andre konference deltagere :) 


https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Norrbyskär

I linket oven for kan i læse meget mere om øen. 

Så tager man derop til Umeå en dag. Så kan jeg virkelig anbefale at bruge en dag på Norrbyskärr. Det er spændende. Tankevækkende. Og virkelig smukt! 

Øldåse til ølsamlingen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...