torsdag den 13. juni 2013

Hvad sker der efter man blir gammel, mor?

Det var et spørgsmål Storemusen stillede mig den anden dag! Det er ikke et af de små spørgsmål skal jeg hilse og sige... den sætter mange tanker igang hos mig selv, og har gjort det hos hende da vi snakkede. Min første reaktion var - tænke, tænke, tænke - skal jeg nu fortælle om at man dør, og hvordan gør jeg det bedst? Selvfølgelig skal hun kende til døden, og til begravelse.  Så jeg hoppede ud i det og vi endte med at få en super fin snak! Min lille store pige!

Du er ikke så gammel, vel mor? Hvem er gammel? Er Ola (Storemusens mormor) gammel? Hvad sker der når man ikke længere kan trække vejret? Kan ens hjerte gå i stykker? Når ens hjerte går i stykker kan man så ikke leve mere? var spørgsmål som hun stillede undervejs i snakken.

Vi mærkede vores hjerter slå, og snakkede om at trække vejret, og om ikke at trække vejret, og at man faktisk ikke bestemmer om man vil trække vejret - det gør det selv. Storemusen mærkede sit hjerte slå, på halsen og i brystet og vi snakkede om hvad der sker når ens hjerte ikke slår længere... det sker ikke når man er så lille som mig, vel? Nej, det sker ikke for dig--- [klump i hals, nej - det sker f.o.r.h.å.b.e.n.t.l.i.g. ikke for dig, her kunne jeg ikke lade være med at sende en tanke til de forældre, for hvem det sker... så ubeskrivelig frygtelig] - vi snakkede om at man bliver begravet og at livet så er slut (jeg valgte ikke at tage snakken om himlen, eller hvad sker der efter man er begravet - for det var egentlig ikke det hun spurgte om).
Hende min store pige, som kan stille så gode spørgsmål :) 
Vi snakkede om at hendes oldeforældre (min mormor og morfar) er gamle - min bedstefar fyldte lige 85 (samme dag som Tiller og Tuller fyldte 2), og at man er gammel når man er så gammel ligesom oldefar. Hun er blevet stor, og forstår så mange sammenhænge nu, hun er opmærksom og tænkende, sjov og udfordrende :)

2 kommentarer:

 1. Den snak har vi også haft med Øglen. Den er ikke helt nem, men jeg synes (heldigvis), jeg oplevede, at hun var meget nøgtern omkring det. Og efterfølgende har hun bare været helt "sådan er det bare", når snakken falder på noget, der kunne relatere sig til døden. Det virker i hvert fald ikke som noget, hun er bange for (endnu), og gudskelov for det.

  Men det er nogle lidt andre spørgsmål, der dukker op lige pludselig. Det var noget nemmere, dengang det bare var 'hvorfor må jeg ikke få is til morgenmad?' og 'hvad sker der, hvis jeg putter min bamse i fuglebadet' :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Storemusen var heller ikke ked eller noget - hun undredes virkelig bare over at det så var 'slut' og at der ikke kom noget efter. Vi ikke siden snakket om det, så jeg tænker det er faldet på plads for hende.

   Du har helt ret - det er lidt nogle andre snakke, men også så dejligt (på trods de samtaker kan være svære på sin vis) :)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...