mandag den 16. november 2015

Det oplyste barn - eller ... det bange barn?

Manden og jeg havde hele weekenden tanker om hvorvidt vi skulle fortælle Storemusen om det grusomme der er sket i Paris fredag aften. Generelt skal det siges, at vi taler i koder når vi har læst om noget grimt eller sørgeligt - som fx Har du læst på DRs hjemmeside fornyligt? hvis man ikke har (hvilket jo er tilfældet, for ellers ville man jo selv har sagt selvsamme sætning til manden/konen) så ved man det er tid til lige at trække ind på toilettet og læse nyheder. Så er der sket et eller andet stort ude i verdenen, som små ører ikke skal involvers i sådan lige umiddelbart.

Sådan var det også i lørdags - har du læst nyheder her til morgen? Nej kunne halvdelen af familien svare - og selvsamme halvdel tjekkede straks nyhedsstrømmen for at se hvad der nu var sket ude i verden... Denne gang ramte nyhederne hårdere - spørgsmål som hvorfor, og pis-os' og en form for frygt spredte sig. For selvom mange siger, hvis man ændrer adfærd på grund af frygt så har "de onde" vundet - så må jeg sige, så er det svært at undlade i det hele taget at tænke lidt mere over de ting jeg gør og ikke gør!

Samtidig rejste spørgsmålet sig - skal vi fortælle Storemusen om hvad der er sket ude i verden?. Vi drøftede for og imod - men samtidig og det vægtede aller størst i argumentrækken - hun går i skole, hvor der er børn der har ældre søskende, så andre børn ved bestemt også hvad der skete i weekenden. Så vi besluttede at fortælle - en svær fortælling - om folk der har skudt andre - bare fordi. Og de endte med at skyde sig selv. Skal de så i fængsel, mor? Storemusen synes de var tarvelige - godt ord - t a r v e l i g for det er sådan en handling i bund og grund - foruden at den er så absolut meningsløst, og alt muligt andet... resultatet af vores hjemlige oplysningssnak var så også at Storemusen blev bange, rigtig bange, for hvad hvis de kommer her?! Hvad hvis - det er vel lige præcis det det hele handler om - hvad hvis.... Så prisen for oplysning var frygt, en frygt der her udmøntede sig i at jeg holdt hende i hånden da hun faldt i søvn, og nussede hende - for det burde bare ikke være nødvendigt at have sådanne snakke med børn...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...