fredag den 15. marts 2013

Guldkorn fra en 4-årig

Storemusen er rigtig dygtig til at snakke, hun snakker, godt, meget, længe, og af og til også i rigelige mængder :) Hun var ret sent på den med de der ord - men til gængæld hoppede hun så nærmest direkte ud i to ords sætninger som fx mig op, eller der oppe, mere mæ[lk] og så videre. Da hun var næsten to år... Tiller og tuller gør det samme. De er også hoppet direkte ud i to-ords sætninger, og er ligesom storemusen hoppet over det der enkelt-ordsværk. Det er der mange forklaringer på - vores piger er alle motorisk stærke, og har så krabbet, kravlet, gået, og alt det der forholdsvis tidligt - men en anden forklaring er også at vi [jeg] taler tysk med dem.
Long story - men den korte version er: Jeg er født og opvokset her, men mine forældre kommer fra Tyskland, og deres familie er jo så også tysk, og jeg vil gerne at pigerne kan tale med mine bedsteforældre, min far, min mor, min kusine, hendes mand, hendes sønner - bum. Så pigerne har to sprog de skal holde styr på og lære. De forstår alt på både dansk og tysk, men har ikke styr på hvornår de selv taler hvad, og at man skal svare på tysk, når fx min far eller mor snakker tysk med dem... de forstår begge dansk, så der er intet problem der, men så fx mine bedsteforældre, som slet ikke forstår dansk - dem skal pigerne jo kunne forstå og kunne ha' muligheden for at tale med...

Nå men det her blog indlæg skulle jo egentlig handle om Storemusens sprogperler, som der har været en del af her på det sidste. Her er nogen af dem, som jeg har noteret ned over de sidste dage, for jeg glemmer dem ellers så hurtigt igen. Det er godt jeg hedder Karoline, det passer perfekt til mig... øhhhh, hvad?! Eller i går morges, hvor vi sad ved morgenbordet og hun kigger på sin tandpasta Mor ham her [hun taler om Scoobedoo der er på hendes tandpasta] han er drengelegetøj, jeg kan ikke lide drengelegetøj, han ligger nede i kassen med Mindja Tørbels, nede i børnehaven, det gør han. Ok, jeg ved ikke hvor det kønsstereotype legetøj kommer fra, ikke her fra os, ihvertfald... Eller i aftes hvor hun fortæller om bamsefesten i børneren Mor ved du hvad, der er nogen der har revet den intenation [invitation] for bamsefesten [som de havde i børneren idag] istykker, det har de...Eller den anden dag, hvor vi så Gangnam style på You Toube sammen med min far der var på besøg i starten af ugen, hvor hun pludselig udbryder: Åh abagannasail eee este lede, og synger med på bedste vis. Det er så sødt (og også lidt sjovt, på den gode måde), jeg nænner ikke at rette hende - men skal nok gøre det inden hun starter i skole, så hun ikke bliver udstillet som en paphat allerede fra dag 1, når de snakker om invitationer, ninjaturtles, gangnam style, eller andre herligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...