mandag den 10. september 2012

At amme sine twins.

Denne blog er jo også ment som en virtuel hukommelse for mig om den tid der var da Ida og Matilde var spæde - der var der (desværre) ikke så meget overskud til at notere og skrive ned hvordan vores hverdag var. Vi var midt i den, den ene dag tog den anden - og 'ting' skulle bare fungere. Der var ikke så meget overskud til 'alt det andet'... Men jeg vil forfærdelig gerne huske - hvordan det var for eksempel at amme mine to dejlige piger.

Jeg havde helt fra begyndelsen af graviditeten taget stilling til - jeg ville (forsøge) at amme mine piger. Jeg havde mælk nok til Karoline, så jeg vidste, at udbuddet ihvertfald ikke ville blive noget problem, og jeg vidste hvordan jeg kunne øge mælkeproduktionen hvis der skulle opstå lavvande. De to ting var rare 'nice to know'ers' som ligesom gav mig den fornødne ro til at tro på at der var mælk nok! Jeg vidste også - eftersom jeg havde en virkelig hård amme-opstart med Karoline - at jeg ikke ville amme for enhver pris. Vi havde en hverdag, som Ida og Matilde skulle passe ind i. Så hvis jeg kunne se at amningen af en eller anden grund ikke kom til at gå, så ville de to mus blive flaskebørn. Men sådan kom det ikke til at gå. Jeg havde et rigtig godt ammeforløb - og ammede dem fuldt i 5½ mdr! Det er jeg ret stolt af - for så er der ihvertfald ikke forskel på hvor meget mælk de to og Karoline fik af mig...

Jeg ammede med min elskede ez2n ammepude lige fra dag 1 og næsten til den sidste dag. Ida havde i starten ret store problemer med at spise - og holde fast om man så må sige - det blev løst med en ammebrik i en kortere periode - og hud mod hud, så gik det efterhånden fint. Her er et billede af Ida (tv) og Matilde (th), da de to dejlige (velnærede) damer er 3½ mdr. gl.Amningen krævede:

Ro - tålmodighed - tro på at der var mælk nok - og MASSER af mad!!
Selvom det var et rigtig godt ammeforløb krævede det meget ro at lave al den mælk. Særligt i perioder med appetitspring (omkring 5-6 ugers; 8 ugers- og 12 ugers- alderen) var anstrengende, her aflyste jeg alle aftaler og blev hjemme for jeg havde behov for ekstra meget ro til at lave den mælk de nu lige pludselig efterlyste.... Ellers fik jeg næsten hver dag en formiddags/middags/ eller eftermiddagslur - afhængig af hvordan det passede ind i programmet. Det var enormt vigtigt for mælkeproduktionen især om aftenen.

Ro - tålmodighed - tro på at der var mælk nok - og MASSER af mad!!
Især i starten tog amningen bare LANG tid... at lægge to børn til (tager tid), og de spiser jo heller ikke ligefrem som speedy conzales... Så spisningen tog rask væk en times tid. Men det blev bedre efter den første måned, og MEGET bedre efter otte uger, hvor en amning nærmest kunne overstås i løbet af 15 min :)

Ro - tålmodighed - tro på at der var mælk nok - og MASSER af mad!!
En stor del af ammeforløbet for mig var fokuseret på at selvfølgelig var der mælk nok  - for det er utroligt hvad man skal lægge ører til: spørgsmål som: Ammer du? AMMER DU??? er du sikker på de får mælk nok...?! EJ, kan det virkelig lade sig gøre at amme to?!? JA, JA og ATTER JA!!! Det kan lade sig gøre at amme to, også på én gang, og ja, der var mælk nok - pigerne sov godt om natten, tog på (rigtig godt endda) og stor-trivedes... Så selvfølgelig var der mælk nok! En parameter havde den altafgørende betydning for mig: pigerne NÆGTEDE at tage flaske. De skulle virkelig (!) være sultne for at ville den. Så drak de liiiiige netop til at få fyldt den lille sult, og hoppede ellers igen på brystet for at stille den store sult hos mutti her... Så - JA der var mælk nok ;)

Ro - tålmodighed - tro på at der var mælk nok - og MASSER af mad!!
Jeg siger kun - jeg tror aldrig jeg spiste SÅ meget som da jeg ammede basserne. Sundt og varieret - læs rugbrød, rugbrød og rugbrød (og nååå ja - kage)... Husker bedst denne situation, hvor min dejlige bror havde lavet sin lææækre chokomus til os, og da alle havde spist deres del tømte jeg da lige skålen (det var så nok 3. og 4. portion chokomus for mit vedkommende...), for lidt mere mad var der da plads til! Og hvad så med vægten?! Tja, den er nede på minus fem fra før-fødselsvægten :)

5 kommentarer:

 1. Dejligt at høre, at du kunne amme dem så lang tid. Jeg dobbeltammede mine til de var 10 måneder. Jeg ammede dem fuldt ud ca. ligeså lang tid som dig og så begyndte de så småt at få erstatning og mos. Vi kaldte det for "trucker amning", for mens jeg sad ligeså fint og diskret med Miriam, var det ikke ligefrem en disciplin jeg ville excellere med på en århusiansk café. Let foroverbøjet og med masser af hud. Ikke så smukt, men det virkede.
  Kh Rikke

  PS! Sejt med vægten!

  SvarSlet
 2. I øvrigt, hvor er de bare for lækre de to trunter!

  SvarSlet
 3. Tak tak - det holdt hårdt synes jeg. Det kræver godtnok (overraskende) meget energi (både mad og søvn) at lave al' den mælk. Men jeg overvejede aldrig da det stod på, at droppe det til fordel for flasken. For det var også dejligt nemt...
  Ja, der er meget bart når man ammer to - og det er nok også det der gør det er så overvældende... Plus at mange jo ikke har set tvillinger blive ammet. Så er der jo en ekstrå WOW effekt også...Så her enkeltammede jeg når jeg var ude, med mindre jeg var i twin-forum ;)

  SvarSlet
 4. Jeg dobbeltammede også altid hjemme, men en ad gangen ude. Jeg var vild med at amme mine, og husker også det med mængden af mad der blev fortæret. Mine piger er 16 år i dag, så det er nogen år siden, men dejligt at blive mindet om den tid igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen, dejligt at min lille historie frembringer minder - og tænk at mine piger også engang blir teenage-ramt, det kan jeg slet ikke forestille mig, de to på 1,5 år - omend vi i morges nok fik en lille forsmag, eftersom der var tre damer der alle på et eller andet tidspunkt lå på gulvet og skreg i frustration over Noget ;)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...